Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016

Μέτρα 4,2 δισ. ευρώ ζητεί το ΔΝΤ

Τη νομοθέτηση από τώρα νέων μέτρων ύψους 4,2 δισ. ευρώ για μετά το 2018 ή την πολιτική συμφωνία για ένα τέτοιο πακέτο παρεμβάσεων ζητεί το ΔΝΤ, με την Αθήνα....
να αρνείται και να αφήνει ανοικτό ακόμα και το ενδεχόμενο και πολιτικών εξελίξεων εάν οι δανειστές της χώρας επιμείνουν. Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, εφόσον δεν μειωθούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018 (κάτι που θεωρεί πολύ δύσκολο να συμβεί για τουλάχιστον τα έτη 2019-2020) και εφόσον δεν υπάρξει γενναία ρύθμιση του ελληνικού χρέους, το Ταμείο θέλει από τώρα νέα μέτρα ύψους 4,2 δισ., τα οποία θα πρέπει να προέλθουν από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000-6.000 ευρώ και την περικοπή συντάξεων. «Καμία κυβέρνηση δεν θα δεχόταν τέτοιο πακέτο» δήλωσε και πρόσθεσε πως θα ήταν αντιδημοκρατικό να συμφωνηθούν από τώρα νέα μέτρα για το 2019, δεδομένου ότι πρόκειται για έτος εκλογών και δεν μπορεί να δεσμεύσει η σημερινή κυβέρνηση την επόμενη.
Σε ερώτηση σχετικά με το κατά πόσον θα μπορούσαν να πυροδοτηθούν άμεσα πολιτικές εξελίξεις από ενδεχόμενη επιμονή των πιστωτών σε νέα μέτρα, κυβερνητική πηγή δεν το απέκλεισε, σημειώνοντας ότι «αυτό που ξέρω εγώ και εσείς, το ξέρουν και εκείνοι που διαπραγματεύονται μαζί μας». Πάντως, υποστήριξε ότι θα υπάρξει λύση σύντομα, συνδέοντας τις εξελίξεις και με το ιταλικό δημοψήφισμα, ενώ εκτίμησε πως όταν ολοκληρωθεί ο εκλογικός κύκλος στις ευρωπαϊκές χώρες στα τέλη του 2017, θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση των δημοσιονομικών στόχων.
Πέραν αυτών, κυβερνητικό στέλεχος δήλωσε χθες ότι η συμφωνία που θα προκύψει θα αφορά σε όλα τα ζητήματα (αξιολόγηση, χρέος, ρόλος ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα). Τη Δευτέρα, η κυβέρνηση αναμένει από το Eurogroup να δηλώσει ότι υπάρχει 95% τεχνική συμφωνία (staff level agreement) για τη δεύτερη αξιολόγηση. Το ΔΝΤ θα εκφέρει αντιρρήσεις για το πόσο κοντά είμαστε σε τεχνική συμφωνία, κατά τον ίδιο παράγοντα. Ωστόσο, απαντώντας στην πρόθεση της Ευρωζώνης να γίνει πρώτα το staff level agreement με την υπογραφή του ΔΝΤ, ανέφερε πως «ευελπιστούμε» το Ταμείο να πει ότι δεν είναι δίκαιο να υπάρξει τεχνική συμφωνία χωρίς να έχουν οριστικοποιηθεί και τα μέτρα για το χρέος. Σε ό,τι αφορά τα τελευταία, στην κυβέρνηση εκτιμούν πως τελικά η Ευρωζώνη θα προσδιορίσει, χωρίς να ποσοτικοποιήσει, και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα.
Υπό το πρίσμα αυτό, στην κυβέρνηση αναμένουν ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα στα μέσα του μήνα και θα επέλθει συνολική συμφωνία (για αξιολόγηση, χρέος, ρόλο ΔΝΤ) πριν από τα Χριστούγεννα σε πολιτικό επίπεδο, παραπέμποντας ορισμένα θέματα για τον Ιανουάριο. Παράλληλα, κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε ότι είναι κοινά αποδεκτό πως απώτερος στόχος όλων είναι η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, που θα μπορούσε να συμβεί τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο.
Στο πλαίσιο της εξεύρεσης μιας συμβιβαστικής λύσης για τα δημοσιονομικά, κυβερνητικό στέλεχος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εισέλθει η κυβέρνηση σε μια συζήτηση για επέκταση του κόφτη δαπανών, αν αυτό ικανοποιούσε το ΔΝΤ. Επίσης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε μια συζήτηση ανακατανομής των κοινωνικών δαπανών, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα μειωθεί το ύψος τους. Για το 2018, ο ίδιος παράγοντας ανέφερε πως απομένει ένα δημοσιονομικό κενό 100-150 εκατ., εκτιμώντας ότι θα κλείσει σύντομα. Για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, υποστήριξε πως οι κ. Γιούνκερ και Μοσκοβισί έχουν διαβεβαιώσει την κυβέρνηση ότι δεν θα επιμείνουν σε αλλαγές εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου.
Washington Group μέσω τηλεδιάσκεψης
Ανοικτό άφησε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, κ. Ντ. Κόλμπεργκ, το ενδεχόμενο να συγκληθεί μέσω τηλεδιάσκεψης εντός του Σαββατοκύριακου το γνωστό ως Washington Group. Δηλαδή, να πραγματοποιηθεί συζήτηση μεταξύ των υπουργών Οικονομικών των μεγαλύτερων χωρών της Ευρωζώνης και των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Κομισιόν και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το θέμα της Ελλάδας.
Κληθείς να σχολιάσει σχετικό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, ο κ. Κόλμπεργκ δήλωσε πως «το Εurogroup θα συνέλθει στις 5 Δεκεμβρίου και πάλι. Απόψεις ανταλλάσσουμε φυσικά και εκτός Εurogroup, τακτικά σε διάφορα επίπεδα». Ωστόσο, προσέθεσε πως «δεν θα αναφερθούμε σε ενδεχόμενες συναντήσεις».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, κ. Μ. Σαπέν, δήλωσε χθες πως «μπορούμε, και η Γαλλία εύχεται, να υπάρξει από αυτή την εβδομάδα συμφωνία για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα (σ.σ.: για το χρέος), που είναι απλώς μέτρα για να τεθούν σε εφαρμογή και που μπορούν να είναι αποτελεσματικά». Επισήμανε ότι «από τις αρχές του επόμενου έτους, θα είναι δύσκολο να εξευρεθεί συμφωνία», λόγω εκλογών σε ευρωπαϊκές χώρες. Γι’ αυτό, δήλωσε, «έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας από τώρα έως τα τέλη αυτού του έτους και πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε εξαντλητικά».

Καθημερινή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια τα οποία είναι υβριστικά, προκλητικά ή συκοφαντικά θα διαγράφονται. Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις και προωθείται ουσιαστικός διάλογος.
@ Την νομική ευθύνη των σχολίων την έχουν οι ίδιοι οι σχολιαστές.