Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

Ο ΟΣΕ, υπεύθυνος για αφύλακτες διαβάσεις

Το 65% των ατυχημάτων στο δίκτυο του ΟΣΕ σημειώνεται σε αφύλακτες διαβάσεις με εμπλοκή Ι.Χ. Τα σιδηροδρομικά
ατυχήματα στη χώρα ανέρχονται κατά μέσον όρο σε 30 ετησίως από τα οποία 12 άτομα χάνουν τη ζωή τους και 16 τραυματίζονται. Πρόκειται για τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία. Την ίδια στιγμή το τρένο εξακολουθεί να θεωρείται από τα ασφαλέστερα μέσα μεταφοράς, ωστόσο η Ελλάδα έχει καταφέρει να διαμορφώσει συνθήκες εξαίρεσης. Και αυτό λόγω της παρουσίας περίπου 1.800 ισόπεδων διαβάσεων στο σύνολο του δικτύου που αποτελούν και τον συνήθη ύποπτο τόπο ατυχημάτων. O αριθμός των διαβάσεων στη χώρα μας θεωρείται εξαιρετικά μεγάλος, καθώς αντιστοιχεί μια σιδηροδρομική διάβαση σε 1,36 χλμ., ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος υπολογίζεται σε μία ανά 2,2 χλμ.
Τα ατυχήματα και δυστυχήματα που σημειώνονται σε αυτές αφορούν τόσο διέλευση Ι.Χ. όσο και πεζούς, ενώ ακόμα και ζώα έχουν πέσει θύματα του τρένου. Είναι δεδομένο ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή κατά τη διέλευση αφύλακτων διαβάσεων. Ωστόσο, μέρος της ευθύνης αποδίδεται και στον ΟΣΕ, σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση της Επιθεώρησης Συγκοινωνιακού Δικαίου: «Σιδηροδρομικό Ατύχημα σε αφύλακτη και άνευ σημάνσεως Σιδηροδρομική Διάβαση. Ευθύνη ΟΣΕ». Αφορμή της απόφασης υπήρξε ένα συμβάν που εξετάστηκε από την επιθεώρηση.
Σύμφωνα με την απόφαση, το 70% της υπαιτιότητας ανήκει στον οδηγό ΙΧΕ αυτοκινήτου, ο οποίος αποπειράθηκε να διασχίσει την αφύλακτη ισόπεδη σιδηροδρομική διάβαση, χωρίς να σταματήσει για να ελέγξει αν πλησίαζε αμαξοστοιχία συμμορφούμενος και προς την πινακίδα υποχρεωτικής διακοπής της πορείας του. Ενα 30% της υπαιτιότητας ανήκει όμως στον ΟΣΕ ο οποίος παρέλειψε να τοποθετήσει κινητά φράγματα στη διάβαση (η απόφαση αφορά αφύλακτες ισόπεδες διαβάσεις) που βρίσκεται κοντά σε κατοικημένη περιοχή, αλλά και στον μηχανοδηγό της αμαξοστοιχίας. Στο συγκεκριμένο ατύχημα ο μηχανοδηγός κινούνταν με μεγάλη ταχύτητα (73 χλμ./ώρα ενώ το όριο στο σημείο ήταν 40 χλμ./ώρα), παρά το γεγονός ότι γνώριζε πως πλησίαζε αφύλακτη διάβαση η οποία δεν διέθετε κινητά φράγματα ή φωτεινή σηματοδότηση. Το σημείο αυτό της απόφασης είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς καθιερώνει την αποκλειστική αρμοδιότητα του ΟΣΕ όσον αφορά την εγκατάσταση εξοπλισμού στις ισόπεδες διαβάσεις. Καθορίζει με σαφήνεια ότι αποτελεί ευθύνη του Οργανισμού να μεριμνήσει για τα επιβληθέντα μέτρα ασφαλείας στις αφύλακτες διαβάσεις.
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια τα οποία είναι υβριστικά, προκλητικά ή συκοφαντικά θα διαγράφονται. Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις και προωθείται ουσιαστικός διάλογος.
@ Την νομική ευθύνη των σχολίων την έχουν οι ίδιοι οι σχολιαστές.